Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Milyen felületen használhatom az akril festéket?

Milyen felületen használhatom az akril festéket?

Az akril festék azért ennyire nagyszerű, mert könnyen beszerezhető, pillanatok alatt használatba vehető és nem utolsó sorban még a kezdők is bátran használhatják. A sikerélmény tehát garantált, már csak az a kérdés, hogy milyen felületen használhatjuk az akril festéket. Ebben a cikkben segítünk egy kicsit, hogy mire is alkothattok ezzel a hobbi kellékkel. 

Az akril festék használata 

Ez a termék egy vizes bázisú festék, amely sokféle színben és kiszerelésben beszerezhető, akár a mi webáruházunkban is. A legjobb azonban első körben egy kisebb tégellyel vásárolni belőle, hogy kiderítsük, mennyire is tudjuk használni. Bár alkalmazása nem igényel szaktudást, van pár apróság, amire minden esetben oda kell figyelni az akril festék használata során.  

Milyen felületekre alkalmas az akril festék? 

Az akril festék a 20. Században terjedt el, hiszen egy gyorsan száradó és vízálló változatról van szó, amelyet bárki könnyedén használatba vehet az alábbi felületeken: 

 • Fa 

 • Fém 

 • Műanyag 

 • Agyag 

 • Üveg 

 • Kő 

 • Akril papír 

 • Masonit 

 • Szövet 

 • Beton 

 • Tégla 

 • Tulajdonképpen minden olyan anyagra megfelelő, amely olajat vagy viaszt tartalmaz.  

Mivel nagyon jó a fedésük, szép fedésűek, így tulajdonképpen bárhol jól mutatnak az ezzel készült dekorációk. Nagy előnye, hogy gyorsan szárad, ami egyesesetekben hátrány is lehet. Adhatunk hozzá azonban száradást lassító folyadékot, így van esély a javításra. Mivel nem szükséges a kifolyó olajjal is küzdeni, így előkészületekre sem igazán van szükség az egyes felületeken. Ha azonban a terület porózus, érdemes alapozóval, illetve gyantával kezdeni, hogy a festék biztosan befogja a tárgyat.  

Az akril beltérre és kültérre egyaránt alkalmas, mivel nem tartalmaz semmilyen kemikáliát és vegyi anyagot. Akár télen, a lakás melegében is használatba vehetjük, hiszen szellőztetni sem szükséges hozzá. Fontos azonban, hogy az ecsetet mindig tartsuk vizesen, ugyanis könnyedén beszáradhat.  

Mire érdemes ügyelni az akril festék használatakor? 

Ahogy már említettük, a nálunk is megvásárolható termékek esetében alig kell odafigyelni pár dologra. Fontos azonban, hogy a vízzel való hígítás aránya megfelelő legyen. Ez lehet 1:1 és 1:2, attól függően, hogy mennyire folyékony állaggal szeretnénk dolgozni. A festék vízben oldódik, ám a gyors száradást követően azonnal vízállóvá válik, éppen ezért lesz nehéz a korrekció is, ha valamit rosszul csinálunk. A munka végeztével pedig mindenképpen érdemes vízzel elmosni a palettát és az ecsetet egyaránt.  

Összegezve 

Az akril festék használata tehát rendkívül egyszerű, így a termékkel a profik mellett a kezdő dekorálók is könnyen dolgozhatnak. A gyors száradásának és vízállóságának köszönhetően rendkívül kedvelt hobbi kellék, amely bármely háztartásban jól jöhet, ha egy kicsit feldobnánk az egyes bútorokat, dekorációkat egyaránt. Az alkotásnál azonban érdemes odafigyelni a hígítási arányokra és a felületekre egyaránt. Egyesesetekben ugyanis szükség van a terület előkészítésére. Bízunk benne, hogy minden kérdésre választ tudtunk adni az akril festék használatával kapcsolatban. 

Tartalomhoz tartozó címkék: akril festék